Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Fontos figyelmeztetést adott ki a népegészségügyi központ

Infostart
2022. május 4. 16:40
A következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek megerősödhetnek. Minderre rátesznek egy lapáttal a viharok.

Most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén

a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét és ezek hevesebb reakciót válthatnak ki

a szervezetben, mivel a kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet.

Ezzel egyébként egy közkeletű tévhitet is cáfolnak, mely szerint az eső mindig "kimossa" a levegőből a polleneket - ez a jelenség ugyanis inkább csak a csendes, szélmentes esőkre igaz.

Az allergiásoknak és az asztmásoknak azt javasolják: a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Mindezzel együtt azt is ajánlja a szervezet, hogy fűnyírást, kaszálást allergiás ember lehetőleg ne végezzen és a közelében se tartózkodjon. Ha ez nem megoldható, akkor viseljen maszkot.

A lakásban a gyakori és nedves portörlés ajánlott.