Nyitókép: Pixabay

Átszabnák a jogosítványszerzést - íme, a szabadalom

Infostart
2022. április 19. 05:20
Az önvezető autók terjedéséhez igazodnak, vázolták, miként robotizálnák a vezetésoktatás folyamatát.

Olyan autonóm járműrendszerre nyújtott be szabadalmat nemrégiben a General Motors, ami alapjaiban határozhatja meg a jövő autóvezető-képzését – írta a Motor1.com cikke alapján a vezess.hu. A technológiát ugyanis a tanulóvezetők értékelésére és felkészítésére használnák, átadva a közúti vezetés alapjait. Magyarán: nem a sofőröket akarják leváltani az önvezető technológia terjedésére való tekintettel, hanem magát a képzést automatizálnák.

A tanulók sikerességét különféle szenzorok állapítanák meg, minden bizonnyal bárminemű részrehajlás nélkül, melynek köszönhetően valós idejű visszajelzést kaphatnak arról, min kellene javítaniuk ahhoz, hogy megfelelően kezeljék például a gáz- és a fékpedált vagy a kormánykereket.

A GM koncepciójának alapját a GPS mellett lézer alapú (lidar) távérzékelők és kamerák adják. Ugyanakkor a gyártó is elismeri, hogy továbbra is előfordulhatnak olyan pillanatok, amikor autonóm segítség nélkül kell boldogulniuk az embereknek vezetés közben, és ugyancsak akadhat olyan helyzet, amiben a jármű nem tud önállóan navigálni.