Nyitókép: MTI/Varga György

Itt a magyarázat, miért szaporodnak az időjárásunkban a „poros szituációk”

Infostart / InfoRádió - Baumann-Tuka Nikoletta
2022. április 14. 16:37
Megélénkült a légkör, ezért érkezett az elmúlt időszakban gyakrabban szaharai por Magyarországra - tájékoztatta az InfoRádiót Simon Gergő meteorológus.

Elmondása szerint az előrejelzési technika fejlődésének köszönhetően értesülhetünk egyre gyakrabban arról, hogy Magyarországot szaharai por éri el. Régebben is kialakultak ugyanis hasonló „szituációk”, csak épp nem voltak olyan műholdak, illetve azokon olyan speciális érzékelők, amelyekkel a porrészecskéket meg lehetett volna figyelni – magyarázta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Mindemellett a modellezés is fejlődött, és már vannak olyan időjárás előrejelző számítógépes modellek, amikkel ezeket a „poros szituációkat” lehet szimulálni.

Annak pedig, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is érkezett szaharai por hazánkba, a megélénkült légkör a magyarázata. A meteorológus elmondása szerint egyre több olyan légköri front képződik – például Spanyolország térségében –, amelynek az áramlási rendszerébe por kerül, és ezáltal a Földközi-tenger fölött gyakorlatilag zavartalanul áramolhat a kontinens belseje felé.

Végül a szakember arra is kitért, hogy szolgálat mérőhálózatával az is jól megfigyelhető, hogyan romlik a légszennyezettség mértéke, amikor a szaharai por bekerül a légkörbe.

Egy-egy „poros szituációt” viszont általában egy gyors hidegfront követ,

tehát ha van is némi negatív hatása, az hamar megszűnik.

Simon Gergő beszélt arról is, hogy a múlt hét csütörtökön hazánkat elérő szaharai por egészen a kelet-európai síkságig is eljuthatott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Miért ilyen sok a szaharai por? - OMSZ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást