Nyitókép: Pixabay.com

Bíró Lajos séf elmondja, hogyan lehet újrahasznosítani a megmaradt ünnepi ételeket

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2021. december 28. 11:00
A karácsonyról megmaradt ételek zöme újra felhasználható, a magyarok többsége azonban nem törődik ezzel, ezért sok megmaradt ünnepi fogás végül a kukában landol.

Hogy lehet megmenteni a karácsonyról megmaradt ételeket? Erre adott tippeket Bíró Lajos séf.

  • A töltött káposztát el lehet tenni, azzal nincsen probléma.
  • Ami a halászléből megmaradt, azt ilyenkor felmelegítjük, leszűrjük és halkocsonyát csinálunk belőle. Ha jó halászlét főztünk, akkor saját magától bekocsonyásodik.
  • A megmaradt rántott halnak csinálhatunk ecetes marinádot, amihez egy rész ecet, két rész cukor, három rész víz kell, meg egy kis bors, só, olaj, lilahagyma. Fél napig ebben állva a hűtőben hagyjuk a halat, és máris kész a marinált halunk.
  • A megmaradt halászléből egyszerűen egy jó harcsa paprikást is lehet készíteni – mondta a séf.
  • Ha maradt kacsazsírunk, akkor azt egy edénybe gyűjtve a kacsahúst is el lehet tenni,.

Bíró Lajos azt javasolja, hogy a kész ételt, ami már 2-3 napja ott áll a hűtőben, forraljuk fel és hűtsük le, ezáltal sterilizáljuk, és még napokig eltartható. Azt viszont ne csináljuk, hogy fellangyosítjuk, felmelegítjük az étel egy részét, és visszaöntjük, ami megmaradt, mert az romláshoz vezet.

A séf szerint a fagyasztás is mindig kicsit tönkreteszi az ételeket, de ha nincs más megoldás, akkor használható.

Családja válogatja, hogy mennyire használják újra az élelmiszereket az emberek, Bíró Lajos is tud olyanról, ahol a másnapos ételt már nem ették meg.

„Semmi megvetendő dolog nincsen abban, hogy egy 2-3 napos ételt megeszünk. Sokat pazarlunk, sokat kidobunk. Ráununk, nem vagyunk hajlandók átalakítani” – mondta a séf, aki szerint mindez a kreativitás hiányával magyarázható, nem tudjuk, hogy miből mit lehet összeállítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bíró Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást