Nyitókép: Pixabay

Havazással búcsúzik a hét, aztán beindul a hullámvasút

Infostart
2021. november 28. 05:55
Egy mediterrán ciklon hidegfrontja vonul át fölöttünk.

Vasárnap elsősorban az Északi-középhegység térségében helyenként csak lassan ritkul a köd, mindeközben nyugat felől frontális felhő- és csapadékmező halad keleti irányba. Előterében főleg az Alföldön nagyobb területen lesz vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet, arrafelé napsütésre is lehet számítani a déli órákig. A vonuló frontális felhőrendszert sokfelé kíséri eső, zápor.

Este egy újabb hullám érkezik délnyugat felől, ekkor a Dunántúlon már egyre növekvő eséllyel válthat havas esőbe, hóba a csapadék. Összességében nagy területen gyűlhet össze jelentős mennyiség. Elsősorban az Alföld délkeleti részén kísérhetik erős lökések a délies irányú szelet, amely másutt egyre nagyobb területen északnyugatira fordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 14 fok között várható, de a naposabb a délkeleti tájakon 15 fok fölötti, míg északnyugaton, nyugaton 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak.

Hétfőn reggelre fokozatosan megszűnik a csapadék: az esőt a keleti országrészben is egyre nagyobb területen váltja havas eső, havazás. Az összefüggő felhőzet napközben szakadozik, és általában felhőátvonulásokra lehet számítani hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, néhol előfordulhatnak hózáporok, záporok. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. Hajnalban általában -3 és +5 fokot mérhetünk, keleten lesz enyhébb az idő. Délután 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

A hét közepén ismét enyhébb légtömegek érkeznek, és újra lehet 10 fok, aztán viszont újabb hidegfront hoz lehűlést.