Nyitókép: Pixabay

A veszélyes kihívások ellen tesz lépéseket a TikTok

Infostart
2021. november 27. 20:50
A fiatalok több mint húsz százaléka vett már részt internetes kihívásban a platform kutatásának adatai szerint.

A veszélyes kihívásokat ugyanakkor csak a fiatalok két százaléka próbálja ki, a legveszélyesebbeket pedig minden háromszázadik. A felmérés általánosságban vonatkozik a tinédzserek internethasználati szokásaira, nem egyetlen platformra vonatkozva.

A veszélyes kihívásokkal kapcsolatosan egyre többen fogalmazzák meg aggodalmukat: némelyikük komoly sérülést is okozhat a BBC cikke szerint.

Veszélyes kihívások

Ilyen volt például a TikTokon tavaly terjedő koponyatörő-kihívás: ebben két fiatal állt a kihívást vállaló két oldaláról, majd,

amikor az felugrott, alulról rúgták ki alóla lábát.

Sok esetben sérüléshez is vezetett a veszélyes mutatvány, amelyről videofelvételeket töltöttek fel a platformra.

Idén a tejesdoboz-kihívás okozott problémákat: ebben tej tárolására használatos műanyag rekeszekből építettek lépcsőszerű tornyot a fiatalok, majd nekiálltak felgyalogolni azon, míg a tákolmány össze nem dőlt alattuk.

Hashtageken keresztül figyelnek

A TikTok megbízásából készült független jelentés az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában, Olaszországban, Brazíliában, Mexikóban, Indonéziában, Vietnámban és Argentínában tanárok, szülők és 5400 13-19 éves fiatal körében végzett felmérésen alapul.

Az eredményeket megismerve a TikTok azt vállalta, hogy felületén a jövőben jobban figyel majd az efféle veszélyes mutatványokra. Ha egy hashtag iránti érdeklődés hirtelen megugrik, megvizsgálják azt, hogy milyen tartalmakhoz köthető az ominózus hashtag.

A veszélyes cselekedetetek népszerűsítő vagy dicsérő tartalmakat el fogják távolítani.

A kutatásban részt vevő szakértők szerint a tinédzserkor egyébként is összeköthető a kockázatvállalás szintjének megnövekedésével.

A hoaxok ideje is lejár a platformon

Arra is kíváncsiak voltak, az öngyilkosságra vagy önbántalmazásra buzdító hoaxokkal mi a helyzet. Ilyen a Momo-jelenség, amelyben egy furcsa, ijesztő karakter próbálta rávenni a gyerekeket hasonló tettekre. Szakértők szerint hoaxról volt szó, amikor az kezdett el terjedni az interneten, hogy Momo hatására a gyermekek tényleges önbántalmazásba kezdenek.

Azok közül, akik találkoztak momós tartalommal, 31 százalék nyilatkozott úgy, hogy az negatív hatást gyakorolt rájuk, 63 százalék szerint pedig ez a tartalom károsan befolyásolta mentális egészségét.

A TikTok dolgozik egy új, a kihívásokkal és átverésekkel foglalkozó erőforrás kifejlesztésén , és szakértői tanácsot kért a figyelmeztető címkék javításához, amelyek azok számára jelennek meg, akik a TikTokno keresnek rá káros kihívásokkal vagy átverésekkel kapcsolatos tartalmakra. A Momóhoz hasonló haxok kapcsán arról is döntöttek, hogy nem csak a hasonló tartalmakat, hanem az azokra figyelmeztető tartalmakat is eltávolítják, mivel ezek növelik annak érzetét az olvasóban, hogy létező valós jelenségről van szó.