Nyitókép: Pixabay.com

Választani sem lehet a rengeteg teljesítménytúrából a hétvégén

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2021. október 1. 19:10
Nemigen kell esőtől tartani, ezért érdemes betervezni egy kirándulást.

Van egy 250 lelkes község a Kőszegi-hegység keleti lábánál: Cák, amely 8 talpgerendás, hófehér boronafalú, előre ugró tetőszerkezetű, döngölt padlójú zsuppal fedett pincéjéről híres. A kádárkiállításon régi oldalorsós kősúlyos és középorsós szőlőpréseket nézhetnek meg. Cák híres bortermelő vidék volt, de aztán a filoxéra tönkretette a helyiek megélhetését, ezért a pincéket gesztenye és gyümölcs tárolására használták. Érdemes egy sétát tenni a környéken,

Akárcsak a Bakonyban, ahol a Kerteskői-szurdokot lehet bejárni, akár gyerekekkel is. Bakonybélből induljanak el és a Borostyán-kúti tó–Szent Gellért kápolna–Kálvária–Csúcshegy–Gerence-patak völgye–Bányász-forrás útvonalon haladjanak. A szurdokból egy kis kitérővel felmászhatnak az oltárkőhöz és a Judit-forráshoz. Ez utóbbi Rainprecht Juditról, a kommunisták recski börtönét is megjárt Rainprecht Antal kisgazda politikus és Veszprém megyei főispán lányáról kapta a nevét.

  • A Börzsönyben a Závoz-nyereg,
  • a Cserhátban a Szanda vár,
  • a Mecsekben a Nagy-Mély-völgy,
  • a Mátrában a Nyikom-nyereg,
  • a Zemplénben a Nagy-Péter-mennykő,
  • az Őrségben pedig a Kerca-patak

felkeresése javasolt.

Az időjárás addig megjavul

Hétvégén is száraz időre számíthatunk, a hajnali pára, köd feloszlását követően általában gyengén felhős, napos idő várható – tájékoztatott Vaszkó András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg egyebek mellett a Hatos-tölgyet, a Mackó túrát, a Hegyháti Tájolót, a Kakukkhegyet, a Lokomotív 424 túrát, a Szentgyörgyi Tamás emléktúrát, a Galyát, a Zselicet, a Bocskai Portyát, a Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenet, a Piros Bükki Fővonalat, a Hat Híd Budapestet, a Szent Imrét, a Szent György-hegyet, a Csillebérci tekergést, a Csömöri Csatangolót, a Őszülő Tető Menőt, az Őszi Velencei-tó Kerülő Kerékpáros túrát, az Aradi Vértanúk Csúcsfutást, Rába-parti maratont, a MOCCANJ-t és a Futapest Várgesztest, valamint a Szendrő Körül Gyalogszerrel, a Fa Kanál Futás és Gyaloglás a Tatai tónál, illetve a Napra Várva elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hétvégi túraajánló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást