Nyitókép: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Megzavarta a meteorológiai előrejelzéseket a szaharai por

Infostart
2021. július 28. 11:40
A Szahara felől szinte minden évszakban érkezhet és érkezik is hozzánk por a magasban, a különbség abban van, mennyi és hogyan jut le belőle a felszínre.

Ezen helyzetek előrejelzése ma már rutin feladat, az EU által támogatott CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) speciális térképei bárki számára elérhetők. "Igen ám, de ezek a térképek akkor készíthetők el, amikor az időjárás-előrejelző modellek már végeztek, tehát hiába derül ki, hogy nagy adag port kapunk a nyakunkba, erről a modellek már semmit sem tudnak. Emiatt fordult elő többször is, hogy

a por árnyékoló hatása miatt a valóságban alacsonyabb hőmérsékletek fordultak elő, mint az előrejelzésekben"

írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, annak nyomán, hogy az Európai Középtávú Előrejelzési Központ (ECMWF) legfrissebb hírlevelében a tavaszi sivatagi poros helyzeteket vizsgálta.

Magyarázatként az OMSZ hozzáfűzte: az időjárásszámító algoritmusok egyelőre csak szezonális porkonccentráció-változást vesznek figyelembe (ennek főleg anyagi okai vannak), de az informatikai kapacitás növekedésével ez a jövőben változni fog, és tovább javulhatnak az előrejelzések.