Nyitókép: Pixabay

Törvényt hoztak a közösségi oldalas fotók torzításai ellen Norvégiában

Infostart
2021. július 6. 07:07
Ezentúl jelölni kell, ha egy fotót retusáltak. Van azonban némi gond a szabályozással.

A norvég Gyermek- és Családügyi Minisztérium nemrég elfogadott törvénymódosítása szerint, egy közzétett fotón a test méretét, alakját vagy a bőrszínt megváltoztató beavatkozásokat a minisztérium által meghatározott jelöléssel kell ellátni. Nemcsak azokra a módosításokra vonatkozik az előírás, amikor az ajkak, a derékvonalak és az izmok méretének, vonalának megváltoztatását eredményezik, hanem azokra is, amikor a fotó készítésekor szűrőket alkalmaztak.

A törvény megsértőire megemelt bírságok várnak, szélsőséges esetben pedig börtönbüntetést is kiszabhatnának – írta a Vice alapján a marketingmorzsak.hu.

A Vice írása szerint a cél az, hogy jobban kiderüljön a közösségi médiában megjelenő fotók és a valóság közti különbség, amellyel szeretnék elejét venni, hogy a fiataloknak testképzavaraik legyenek e képeket nézegetve.

A szabályozást azonban már csak azért is nagyon nehéz lesz ezt betartatni, mert nagyon nehéz igazolni az apróbb változtatásokat, és az sem egyértelmű, hogy a játék a fényekkel vagy a szaturációval a törvény megszegésének számít-e. Ráadásul mivel a törvény csak a norvég influenszerekre vonatkozik, így a felhasználók továbbra is nézegethetik külföldi influenszerek retusált fotóit és hirdetéseit.

Mindemellett sok influenszer támogatja a döntést, az ugyanis szerintük segíthet véget vetni az olyan képek térhódításának, amelyek fizikailag képtelenségnek számító emberi testeket, arcokat ábrázolnak.