Nyitókép: Pixabay

Vírusos szoftver került a Windowsba

Infostart
2021. június 29. 05:40
Valamit elnéztek a Microsoftnál, kártevőt tartalmazott egy illesztőprogram kódja.

Mielőtt a Windowsba bekerül egy harmadik fél által készített szoftver, tüzetesen ellenőrzik, hogy az ne legyen káros, a kódja ne tartalmazzon vírust. Ám a BleepingComputer beszámolója szerint a Netfilter nevű illesztőprogram (driver) valahogy mégis megkapta a Microsoft tanúsítványát, holott az egy kártevőt is tartalmazott - írta a hvg.hu. A "valahogyról" részleteket egyelőre nem tudni.

A problémát felfedező kiberbiztonsági kutató, Karsten Hahn szerint a kódot úgy építették fel, hogy kínai szerverekkel kommunikáljon. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a kiberbűnözők ellopták volna a tanúsítványokat, a cég pedig úgy véli, a kódot nem az állami háttérrel dolgozó hackerek készítették.

A drivert készítő Ningbo Zhuo Zhi Innovation Network Technology nevű cég most a redmondiakkal közösen dolgozik a biztonsági probléma kijavításán és a felhasználóknak szánt javítófrissítésen.

A Microsoft szerint a kártevőt a játékos felhasználókra specializálták, és nem tudnak arról, hogy bárki adatai sérültek volna.