Nyitókép: Pixabay

Követi a Zoom az Instagramot

Infostart
2021. június 28. 11:08
A profilbeállítások változnak.

Átalakítja a népszerű videohívó, hogy miként lehet beállítani a nemi névmások megjelenítését. Eddig minden híváshoz külön-külön be kellett írni azt, az új frissítéssel viszont a profil beállításai között megadható lesz a felhasználó által preferált névmás, amelyet a program automatikusan megjelenít majd ott és a hívásokban is – írta az Index.

Ennek olyan nyelvterületeken van jelentősége, ahol nem nemsemlegesek a névmások – ilyen például az angol is. E nyelven vannak próbálkozások nemileg semleges és nemi befogadó névmások bevezetésére az angolban a nonbináris nemi identitás megfelelő kifejezésére, legtöbben az ők angol megfelelőjét (them/they/their) használják egyes számban. A Zoom ennek támogatásaként, az LMBTQ-közösség védelme és a félreértésekből kialakuló kellemetlen helyzetek miatt vezette be az új funkciót, amely többféle ki- és bekapcsolási változatban elérhető (mindenkinek ugyanazt, mindig mást, minden beszélgetés előtt rákérdez stb.).

Nem a Zoom az egyetlen techcég, amely kiemelt figyelmet fordít arra, hogy felhasználói megfelelő módon kifejezhessék identitásukat. Az Instagram és a Slack múlt hónapban frissült hasonló funkcióval, a Twitter pedig dolgozik rajta, hogy a megújult profilok esetén jelezhető legyen a felhasználó által preferált nemi névmás.