Nyitókép: Pixabay

Belerondíthat az eső a napsütésbe - figyelmeztetés és előrejelzés

Infostart
2021. június 10. 05:00
Az ország nagy részén napos időre számíthatunk, de több helyen erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés.

A Duna mentén, illetve a Dunától keletre elszórtan, másutt néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatar térségében viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várhat - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Számos megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt.

Pénteken a sok napsütés mellett hol erőteljesebb, hol gyengébb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, elszórtan valószínű zápor, zivatar - nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati részén és egészen északkeleten. Az északi szelet nagy területen élénk, néhol erős lökések kísérik. Zivatar környezetében a szél átmenetileg viharossá is fokozódhat. Hajnalra 10, 17 fokig süllyed, délutánra 24 és 29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd délutántól erősödő gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Napközben elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, majd késő estétől északnyugat felől egyre többfelé. Az északnyugati szelet nagy területen élénk, zivatar térségében erős vagy viharos lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 11 és 18, a maximum-hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Vasárnapra virradó éjszaka frontális felhőzet vonul át felettünk több helyre záport, zivatar hozva, majd mögötte kiderül az ég, és napközben már napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, helyenként futó záporral. Az északnyugati szelet erős, elsősorban a Dunántúlon nagy területen viharos lökések kísérik. Hajnalban 12, 19, a délutáni órákban 20, 25 fokot mérhetünk.