Nyitókép: Megkapja az első koronavírus elleni oltást Bukarestben az az ápoló 2020. december 27-én, aki 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében. MTI/AP/Andreea Alexandru

Érdekes magyarázatot találtak az oltástól való félelemre Romániában

Infostart
2021. május 10. 13:30
A koronavírus elleni romániai oltási kampány koordinátora első kézből szerzett tapasztalatokat.

Valeriu Gheorghiță annak kapcsán nyilatkozott, hogy a hétvégén oltóorvosként ő is részt vett a bukaresti három napos oltási maratonon, ahol két helyszínen, éjjel-nappali üzemben több mint 18 ezer embert kapta meg a védőoltást. Ekkor talált egy indokot arra, hogy miért ódzkodnak az emberek a koronavírus-oltás felvételétől.

A katonaorvos úgy tapasztalta – írta a foter.ro –, hogy "az emberek jelentős része nem is magától az ostobábbnál ostobább összeesküvés-elméletek révén befeketíteni akart vakcináktól ódzkodik, hanem magától a szúrástól", és hogy az fájdalmat okoz. Pedig ez nem igaz.

Érdekes módon arányokról is beszámolt az orvos, aki szerint a nők kevésbé félnek a tűszúrástól, mint a férfiak.

A lap az oltási hajlandósággal kapcsolatban megjegyzi: Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter a közelmúltban meglebegtette: azokon a településeken, ahol kellően nagy számú ember kapta meg az oltást, még jóval ősz előtt eltörlik a szabadtéri maszkhasználat kötelezettségét.