Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Mégsem kerülnek Veresegyházra a tusnádfürdői medvék

Infostart
2021. január 7. 19:07
A szándék és a felajánlás ellenére a tíz nagyvad befogása és áthelyezés nem valósul meg.

Tavaly augusztusban hozta nyilvánosságra Tusnádfürdő akkori polgármestere, hogy Magyarországról, Veresegyházáról érkezett egy felajánlás, melynek értelmében a Veresegyházi Medveotthonba tíz medvét fogadnának be azok közül, amelyek rendszeresen Tusnádfürdőn kószálnak.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója most arról tájékoztatta a Szekelyhon.ro-t, hogy a veresegyházi városvezetéstől érkezett levél inkább szándéknyilatkozatnak tekinthető, amely nem tért ki olyan konkrétumokra, hogy milyen költségeket és a törvény által előírt feltételek teljesítését vállalja a befogadó fél.

Domokos László József emlékeztetett, az érvényben levő előírások szerint a külföldi áthelyezésre váró nagyvadakat befogásuk után két havi karanténban tartás és megfigyelés után lehetne elszállítani. Ennek kivitelezésére nem voltak meg a lehetőségek, ezt a tusnádfürdői polgármesteri hivatal nem tudta volna önerőből megoldani.

A Veresegyházi Medveotthon biztosította körülmények az állatvédőknek sem feleltek volna meg, mert nincs biztosítva megfelelő élettér a medvék számára – tette hozzá.