Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Több hullámban tör ránk a csapadék, az esőt hó váltja, majd jön a kemény tél – videó

Infostart
2021. január 4. 05:20
Hétfőn főleg a keleti országrészben lesz sok eső.

Szárazföldünk középső részén, a Genovai-öböl felett egy terebélyes ciklon örvénylik. A frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék, ami zömében eső, de az Alpok mentén havazik. Ugyancsak ciklon található Finnország felett is, de itt már a hó a meghatározó csapadékforma. A légörvényeket szinte minden oldalról magasnyomás szegélyezi. Ennek hatására lényegi változások nem lesznek a légköri helyzetben Európában. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a már említett mediterrán ciklon alakítja, gyakori felhősödést és csapadékot okozva.

Idehaza az éjszaka országszerte megnövekvő felhőzet és többfelé párássá váló levegő, köd, keleten pedig eső után hétfőn túlnyomóan borult időre készülhetünk, csak néhol lehet átmeneti elvékonyodás a felhőtakaróban. Délelőttig kissé csökken a csapadékhajlam, de délutántól ismét egyre többfelé ered el az eső a Dunától keletre. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 10 fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb.

Aztán, amint ezt Török László a videóban elmondja, több hullámban jön a csapadék, egyre hidegebbre fordul az idő, így az esőt a hét második felére hó váltja, a hétvégére száraz kemény téli idő várható.