Nyitókép: Pixabay

Hosszú zivatarlánc érte el Magyarországot - videó

Infostart
2020. október 4. 05:00
Az esti órákban megérkezett a hidegfront nyugatra, ezzel együtt a zivatarok és a villámlás is.

Pozsonytól az Adriáig ért a zivatarvonal, mely elérte a nyugati országrészt, esőzést és heves villámlásokat is okozva - tudósított késő este az Időkép. Egy villámtérképet és számos videót is közreadtak, amin jól látszanak a fentiek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egy markáns vihaciklon (amely az Alex nevet viseli) hidegfrontja okozta az egyre több helyen kialakuló záporokat, zivatarokat. Vasárnapra több figyelmeztetést is kiadtak, köztük első- és másodfokúak is vannak.

Vasárnap reggel 14-16 Celsius-fok várható, napközben a legmelegebb hőmérséklet 21 és 26 fok között lesz, keleten lesz melegebb. A reggeli, kora délelőtti órákban még a délkeleti országrészben is, majd napközben már inkább csak a Kisalföldön kísérhetik a déli, délnyugati szelet viharos, 60-65 km/h körüli lökések.

A zivatarlánc éjszaka lecsendesülve haladt kelet felé, vasárnap a déli órákra várhatóan északkeleten is megszűnnek a záporok és zivatarok, majd estefelé a Tiszántúlon ismét kialakulhatnak - áll a met.hu előrejelzésében.

Hétfőn még 20-26 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk, de utána jön egy lehűlés: kedden már csak 19-23, szerdán pedig csupán 13-20 fokos maximumokkal (végig a nyugati országrészben lesz hűvösebb) és egyre hidegebbre forduló éjszakákkal.