Nyitókép: kormany.hu/Fekete István

Új korszak köszöntött be a meteorológiai szolgálat életében – videó

Infostart
2020. szeptember 1. 09:35
Ha nem is bikiniben, de Bikinivel búcsúzott az Országos Meteorológiai Szolgálat az utolsó kézzel felbocsátott rádiószondától. Mint ismert, augusztus 25-én adták át hivatalosan a Szolgálat automata rádiószondázó berendezését.

Augusztus 31-én, hétfőn, az egyezményes koordinált világidő (UTC) szerint pont délben, magyar idő szerint 13 órakor a pestrszentlőrinci obszervartóriumban elröptették az utolsó, kézzel útjára bocsátott szondáját. Mától ugyanis új korszak köszöntött be Szegeden és Budapesten is – olvasható az OMSZ Facebook-oldalán.

Mint írják, az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a veszélyes időjárási események. Az átlagostól eltérő jelenségek, anomáliák felismeréséhez pedig elengedhetetlenek a rendszeresen elvégzett magaslégköri mérések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szakemberei évtizedek óta naponta kétszer végzik a szondák felbocsájtását Budapestről és Szegedről. A tudomány és a technika fejlődésének köszönhetően a rádiószondázás hazánkban új mérföldkőhöz érkezett. Mára egyetlen összetett berendezéssel lehetőség nyílik automatikusan indítani a magasabb légrétegek megfigyelésére szolgáló rádiószondát.

Az OMSZ olyan automata rádiószondázó berendezéseket telepített Budapesten és Szegeden, amelyek széleskörű társadalmi érdekeket szolgáló, megbízható adatokat állítanak elő minimális munkaidő-ráfordítással, az operátori beavatkozások alacsony szinten tartásával, biztonságos és hatékony távoli eléréssel.

A berendezések az elérhető legjobb minőségű adatokat szolgáltatják, amelyek a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által támasztott legmagasabb követelményeknek is maradéktalanul eleget tesznek.