Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Bármikor leszakadhat a Csobánka fölötti Oszoly-szikla

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2020. augusztus 26. 19:44
Életveszélyessé vált egy sziklatorony, amit már több mint száz éve másznak a magyarországi alpinisták. A Csobánka fölötti Oszoly-szikla Óratorony nevű részét most bányászati technológiával próbálják biztonságossá tenni. A költségeket az állam állja, összesen 30 millió forintot adva 17 hazai mászóhely felújítására.

Az Oszoly-szikla Óratornyát nem a sziklamászók, hanem az erózió tette életveszélyessé - mondta az InfoRádióban Kovács István, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség képviselője, az Üveghegy Sportegyesület elnöke.

"Erre a sziklatoronyra már több mint száz éve másznak, de nem emiatt, hanem az időjárás miatt egyre jobban pusztul. A folyamat az utóbbi húsz évben sajnálatos módon felgyorsult, 1968 óta - ez egy fotósorozaton is látszik - rengeteget erodálódott. Az Óratorony megmászása ma már életveszélyes, önmagában pedig azért balesetveszélyes, mert egy 3-4 köbméteres szikla 10 tonna tömegű."

A hegymászószövetség mindenkit nyomatékosan arra kér, hogy ne másszon az Óratornyon, amíg nem stabilizálják azt - tette hozzá Kovács István.

"Magától, mindenféle bolygatás nélkül valószínűleg nem mozdul meg, de egy nagyobb szikladarab egy egyszerű évszakváltástól is simán elindulhat. Ha pedig egy 80 kilós ember felmászik rá, feszegeti, tolja, nem lehetetlen, hogy megindul lefelé" - figyelmeztetett.

Az Óratorony egy bányászati technológiával, az úgynevezett kőzethorgonyzással

egy hét alatt stabilizálható,

és ezt a munkát el is végzik szeptemberben, mert az állam adott rá pénzt -- közölte a szakértő.

"A magyar hegymászás történetében először állami támogatást kapott a szövetség arra, hogy a sziklamászó-iskolákat felújítsa, karbantartsa. A pályázati pénz az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosságtól érkezett. Ebből egy rész el van különítve az Oszoly felújítására."

Kovács István szerint nemcsak az Oszoly-szikla Óratornya, hanem az összes hazai mászóhely felújításra szorul. Az állam 17 ilyen mászóiskola rendbehozatalát támogatja összesen 30 millió forinttal. A munka mindenhol megkezdődik, amint megérkeznek a szükséges engedélyek - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség képviselője.

Képünk illusztráció.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Életveszélyes Oszoly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást