Nyitókép: MTI/Varga György

Jobb, ha hozzászokunk, mert ez most már így marad

Infostart
2020. július 29. 12:47
A klímaváltozás miatt a hőmérséklet emelkedésével ugyanis fokozódik a párolgás, ami egyes régiókban aszályokat, máshol özönvízszerű esőzéseket okoz.

Még csak a viharszezon közepén járunk, de már most durván megugrott a kár értéke a korábbi évek átlagához képest. Júniusban annyit kellett fizetniük a biztosítóknak (5 milliárd forint), mint tavaly egész évben a viharkárok után - idézi a Népszava a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleményeit.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a hétvégén Zala megyében négy településen 300 embert kellett kitelepíteni, házakat öntött el, hidakat, utakat mosott el a víz. Somogyban útlezárások voltak, leálltak a vonatok, házakat, közterületeket öntött el a hirtelen jött özönvíz, Böhönyén mentés közben a gumicsónak is előkerült.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a lapnak arról beszélt, amikor rövid időn belül hatalmas eső zúdul egy településre, az egyébként kitisztított árkok, vízelnyelők és elvezetők nem bírják a terhelést, tehát ott, ahol dombok vannak, tisztítani kell az árkokat, ez a minimum követelmény. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a

tíz éve folyamatosan lehet pályázni a belterületi vízelvezető rendszerek kiépítésére vagy karbantartására, ezért a pénzhiány nem lehet kifogás.

Az önkormányzatoknak a főhálózatokat, patakmedreket kell rendben tartaniuk, de a családi házas övezetekben a porták előtt lévő árkokat már az adott ingatlanok tulajdonosainak kell kitisztíttatniuk.

Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, hogy a műszaki mentések száma kezdi megdönteni a tűzesetekét. Szerinte a klímaváltozás miatt nem árt a lakosságnak is felkészülnie a természeti csapásokra:

ismernünk kellene például a környezetünk vízrajzi adottságait, azt, hogy melyik a legmagasabb pont a településen, ahol árvíz idején biztonságban lehetünk.

Nem árt tudni azt sem, hogy veszélyes átgázolni az utcán hömpölygő vízen, mert arrébb mozdulhatott egy csatornafedél, a zavaros, iszapos víztömeg pedig nehéz tárgyakat is magával sodorhat.

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértője arról beszélt a Népszavának, hogy az ötven milliméter feletti csapadék lezúdulása esetén akár villámárvizek is kialakulhatnak, és egyre gyakrabban következnek be olyan erős, hatalmas mennyiségű csapadékkal járó viharok, mint hétvégén az ország több településén.