eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Ezekre érdemes odafigyelni, amikor autót kölcsönöz

Az autóbérlés szabályai országonként eltérőek lehetnek, ezért érdemes néhány dologra nagyon odafigyelni, mielőtt erre adnánk ad fejünket – int óva a versenyhivatal.

Az autókölcsönzést kínáló vállalkozások ajánlatainak összehasonlításakor, és a fogyasztók egyedi igényeinek megfelelő ajánlat elfogadása előtt az esetlegesen felmerülő megtévesztő tájékoztatások elkerülése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal igyekezett összegyűjteni azokat a szempontokat, amelyekre érdemes figyelnie.

Annak érdekében, hogy az autókölcsönzés során ne kelljen csalódnia a GVH javasolja, hogy

  • legyen figyelemmel arra, hogy a kölcsönzés szabályai országonként változhatnak, a foglalást megelőzően tekintse át a hirdetett szolgáltatást nyújtó vállalkozás honlapját (cég- és elérhetőségi adatokat), hogy megismerje a szerződési feltételeket, valamint meggyőződjön róla, hogy pontosan mely autókölcsönzést kínáló cég szolgáltatását veszi igénybe a későbbi kapcsolattartási problémák elkerülése érdekében.
  • Foglalása előtt próbáljon minél több fogyasztói véleményt, értékelést megismerni a kölcsönző cégekről és az általuk nyújtott szolgáltatásokról, győződjön meg a foglalás előtt, hogy visszamondható-e a foglalás, abban az esetben, ha mégsem utazna, amennyiben igen, úgy mely időpontig.
  • Ellenőrizze a gépjármű bérlése előtt, hogy pontosan mit tartalmaz az ár – hogy a vállalkozás által kínált szolgáltatás tartalmazza-e az extrákat (így például gyerekülés, GPS stb.), amennyiben nem, úgy azok árairól külön tájékozódjon. De legyen tekintettel arra is, hogy pontosan érkezzen a bérelt jármű leadásakor, mivel egyes autókölcsönző vállalkozások ilyen esetben késedelmi díjat számítanak fel.
  • Körültekintően járjon el a bérelt gépjármű átvételekor, nézze át az egész járművet és az összes már meglévő hiba (karcolás, sérülés) kerüljön megjegyzésre a bérleti szerződésen. Ahogyan fordítson kiemelt figyelmet arra is, hogy a több telephellyel rendelkező vállalkozás mely (pl. repülőtéri vagy annak távolabbi vonzáskörzetében található) telephelyén vehető át a jármű az esetleges többletköltségek elkerülése miatt.
  • Érdeklődjön arról is, hogy az autókölcsönzés során mekkora összegű letét/foglaló kell, hogy rendelkezésre álljon a hitel/bankkártyáján. És kérdezzen rá arra is, hogy a bérelt gépjármű visszaadása után mennyi idővel oldják fel a bankkártyáján zárolt letéti összeget.
  • Legyen elővigyázatos az autókölcsönző vállalkozások üzemanyag politikáját illetően, így különös tekintettel arra, hogy az adott vállalkozás például a „tele tank – tele tank” vagy „tele tank – üres tank” vagy üzemanyag visszatérítés stb. lehetőségét kínálja a részére.
  • Ne kerülje el a figyelmét az sem, hogy a legtöbb autókölcsönzést kínáló cég esetében az alapbiztosítási csomag benne van az árban, amennyiben ez a szolgáltatásnak nem képezi részét, úgy erről külön győződjön meg még az autókölcsönzést megelőzően.
  • Fontolja meg, hogy az alap felelősségbiztosításon felül egyéb biztosítást is köt az autókölcsönzés során, így például a CDW-t, azaz töréskár biztosítást az autóbérléskor kötött önrészcsökkentő balesetbiztosítást, lopásvédelmi biztosítást.
  • Kiemelten figyeljen arra, hogy milyen plusz költségek merülhetnek fel az autókölcsönzés során, így például takarítási díj, autópálya úthasználati díj, ki- és elszállítási díj, kilométer díj stb. Legyen körültekintő a bérelt gépjármű leadása során is a plusz költségek elkerülése érdekében, így különösen az autón lévő avagy újonnan keletkezett sérülések és karcolások, valamint az üzemanyag mennyiség ellenőrzésére fordítson kellő figyelmet;

Végezetül kiemelik,

olyan dokumentumot, amit nem ért, vagy amelyben nem érthető, nem megállapodott tételek szerepelnek, ne írjon alá.

Az ügyintézők szóbeli ígéretei később ritkán alátámaszthatók, így az aláírandó szerződésben és dokumentumokban foglaltak megismerésére és megértésére koncentráljon.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×