eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

370 ezer magyar adatait árulják a dark weben

Egy hackercsoport 500 millió Facebook-felhasználó adatait árulja a „sötét interneten”, vagyis a dark weben, 370 ezer magyar facebookozó is érintett.

Mit is árulnak? Vezeték- és keresztnév, nem, város neve, munkahely, családi állapot, mobiltelefonszám, e-mail-cím és a Facebook-profil linkje. Mindez azért veszélyes, mert az adathalászok a személyes információk alapján célzottabb, profibb és sokkal nehezebben kivédhető támadásokat indíthatnak az érintettek ellen, akiknek akár a bankkártya-adataikat is ellophatják, ezáltal pedig komoly összegeket veszíthetnek – hívta fel a figyelmet a QUADRON Kibervédelmi Kft.

"Míg korábban olyan csaló levelek érkeztek, amelyek úgy kezdődtek, hogy „Kedves ügyfél” most minden adat megvan ahhoz, hogy a támadó nevén szólítsa potenciális áldozatát vagy SMS-ben küldjön adathalász linket – ez az úgynevezett smishing (SMS phishing). Emellett még pontosabb levéláradatot tudnak indítani, hiszen már lehet kategorizálni a célpontokat város, munkahely, családi állapot szerint is. Az ilyen próbálkozások sokkal élethűbbek, várhatóan többen fognak áldozatul esni nekik és ezáltal komoly pénzösszegeket fognak veszíteni" – illusztrálta a helyzetet Solymos Ákos, a cég szakértője.

Az adatok nem közvetlenül a Facebooktól kerültek ki, szakértők azt valószínűsítik, hogy tavaly, az „Elasticsearch” adatbázisok sérülékenységeinek kihasználásakor egy olyan cégbe is behatoltak, amely valamilyen Facebookos alkalmazáson keresztül összegyűjtötte ezeket az adatokat.

Vagyis, a hackereken és a szoftverfejlesztőkön kívül

maguk a felhasználók is felelősek a kialakult helyzetért,

sokan ugyanis vakon megbíznak akár a Facebookban, akár az ott elérhető alkalmazásokban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×