eur:
394.75
usd:
370.43
bux:
65337.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Teknősből készült krém készült a Balaton partján

A páncélos élőlényből készült pástétomnak nagy hagyományai lehetnek Keszthelyen - vagyis inkább lehettek.

Már száz éve elérhető volt minden ételalapanyag a Balatonnál, amely Európa-szerte hozzáférhető volt. A Likebalaton.hu terjedelmes összeállítást közölt a palettáról, amelyre már önmagában az ráirányítja a figyelmet, hogy Keszthelyen már a XX. század elején kapható volt nemzetközi szakácskönyv, amelyeket ráadásul nők írtak, holott ez nem annyira volna kézenfekvő a kort tekintve.

A szakácskönyvek receptjeit és illusztrációit nézve egyértelmű, hogy ma is elkészíthető ételkülönlegességekre vágyhattak anno, bár egy teknősbéka-pástétom ma már ütközne némi akadályba.

A legnépszerűbb szakácskönyveket akkor a "Terézek" írták, Rézi néni, vagyis Doletskó Teréz, valamint Kovács Teréz és Szekula Teréz.

Az úri konyhákon persze nem volt szükség szakácskönyvekre, de a polgári családokban nagy volt a háziasszonyok vágya arra, hogy útmutatók alapján tökéletesítsék, színesítsék konyhai tudományukat.

A magyar recepteken kívül a bécsi és a francia konyha is felvonul a hasábokon; volt olyan szakácskönyv, amely 35 év alatt 30 kiadást is megért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×