eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Egyik napról a másikra megszűnt a különös jelenség Balatonalmádinál

A tihanyi limnológiai kutatóintézet két munkatársa a vízminták elemzését követően összefoglalót írt a május 18-án Balatonalmádinál észlelt, majd egy napra rá már el is tűnt, több hektárnyi algásodásról.

A május 18-án észlelt és strand egész területét elborító algafelúszásnak csak a nyomait lehetett észlelni május 19-én, délután 3 órakor.

A strand vize tiszta, csak a nyugati sarokban, a sekély homokos fövenyen maradt még többé-kevésbé sűrű állománya az algáknak

– olvasható az összefoglalóban.

A balatonalmádi strandokon az tó fenekét benövő algagyep felúszása évről évre ismétlődő jelenség, ami tavasszal és nyáron is előfordulhat, és elő is fordult.

Legutóbb 2017 nyarán tapasztalták ezt a jelenséget,

amikor ugyanezen kékmoszat faj az Oscillatoria princeps okozott hasonló, bár kisebb kiterjedésű algavirágzást. Kialakulása nem függ össze a lebegő mikroszkopikus algák tömeges elszaporodásával, ami például 2019 nyárvégén a Keszthelyi-medencében bekövetkezett lokális és szerencsére múló, de visszatérő jelenségről van szó. Létrejöttéhez a környezeti feltételek és körülmények megfelelő együttállására van szükség.

Makacs ismétlődése miatt javasolható egy célirányos vizsgálat lefolytatása az adott térségben az okok és következmények kiderítésére – teszik hozzá.

Vörös Lajos kutató a Hirbalaton.hu-nak jelezte, a további oknyomozó kutatáshoz fontos lenne több információ arról, hogy a tó más területein jelentkezett, illetve jelentkezik-e ez a fajta algavirágzás. Ezért kérik, aki bárhol tapasztal ilyet, az jelezze az info@hirbalaton.hu e-mailcímen, és lehetőség szerint fotózza is le a jelenséget.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×