Nyitókép: Pixabay

Riasztást adtak ki – hibák a Firefoxban és a Chrome-ban

Infostart
2020. május 10. 07:28
Többszörös sérülékenységre hívja fel a figyelmet a Mozilla Firefox, a Firefox ESR és a Google Chrome esetében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A Mozilla közlése szerint a nemrég felismert sérülékenységek közül 3 kritikus, 3 magas, 4 közepes és 1 alacsony kockázati besorolású. A Firefox esetében a felhasználóknak egy speciálisan kialakított URL-t kell megnyitniuk, amellyel a a támadó érzékeny adatokhoz férhet hozzá, megkerülheti a biztonsági korlátozásokat, emelt szintű hozzáférést szerezhet, illetve tetszőleges kódfuttatási lehetőséget szerezhet az érintett rendszeren – írja a hatóság.

A gyártó azt javasolja, a szoftvereket ne privilegizált felhasználóként futtassák, soha ne keressenek fel megbízhatatlan webhelyeket, ne kattintsanak ismeretlen, vagy nem megbízható forrásokból származó linkekre.

A Chrome esetében a támadó akkor lehet képes kihasználni a sérülékenységeket, ha a felhasználó böngészés közben megnyit egy speciálisan kialakított weboldalt. Ebben az esetben a támadó tetszőleges parancsokat futtathat az érintett rendszerben, illetve akár a teljes rendszer is kompromittálódhat – írja a napi.hu.

A gyártó javaslata, hogy a felhasználó soha ne keressen fel megbízhatatlan webhelyeket, ne kattintson ismeretlen, vagy nem megbízható forrásokból származó linkekre.