eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Kettészakadhat a futótársadalom: most akkor futni vagy sem?

Az országos tisztifőorvos eddig állította, egyénileg bátran szabad immunerősítő célú futóedzéseket tartani, azonban egy futóblogon önmérsékletet kérnek a futóktól, mondván: rossz példát ad, ha ők nem maradnak otthon.

Noha Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány jelenlegi fázisában azt javasolja az amatőr futóknak, egyéni edzés keretében bátran menjenek ki a szabadba és mozgással erősítsék immunrendszerüket, "A hosszútávfutó naplója" blogon megjelent, a közösségi oldalakon igencsak terjedő írás felveti annak lehetőségét, hogy a járvány lassítása, kitakarítása céljából a futók gyakoroljanak önmérsékletet és maradjanak otthon, amíg a járvány vissza nem vonul Magyarországon.

A szerző eddig jórészt a Sashegyen végezte edzéseit, kerülve a kontaktust más emberekkel, gondolván, nem zavar vele senkit, de úgy érzi, "ez nem ilyen egyszerű".

Több dolgot is végiggondolt:

  • kontaktus: alap, hogy nem végez nyújtógyakorlatokat játszótéren, illetve hasonló helyeken, de
  • ha például a Margitszigeten köröz, a kifújt levegőt valamekkora részét mások beszívják, és hát ott szembejőve, illetve előzve sokan belélegzik a mások által kilélegzett levegőt
  • ha mindenkinek ajánlott kijárkálni elhagyatott helyekre, akkor nem lesznek az eddig elhagyatott helyeken új kontaktusok?
  • azzal, hogy a futók kimenek, nem sugallják-e azt, hogy nem csak munka és bevásárlás, kutyasétáltatás céljából szabad - kis időre - elmenni otthoról? Tehát példamutatás: ha az ember megy, mások is azt mondják, ők miért ne?
  • a Balaton partján, a Normafán és a Margitszigeten nem káros-e kis területen a rengeteg ember?

"Igen, én is mentem futni még a napokban, terveztünk túrázni és kirándulni, de erről inkább lemondok. Nem azért, mert félek, hanem azért, hogy ne legyek én a példa arra, hogy mások is kimenjenek" - olvasható a blogoldalon.

A futó szerint "minél többen nem megyünk ki - annak dacára, hogy a tisztifőorvos (...) szerint ki lehet menni -, annál többen gondolják azt, hogy nekik is inkább otthon kéne maradni. Minél többen gondolják ezt, annál inkább ciki lesz megszegni a szabályokat. És minél inkább ciki lesz szabályt szegni, annál hamarabb takaríthatjuk ki ezt a rohadt kis vírust az életünkből".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×