Nyitókép: Pixabay

Erre menjünk, amíg még mehetünk kirándulni - ajánló

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2020. március 20. 16:56
A koronavírus csak a teljesítménytúráknak és a nagy létszámú kirándulásoknak szab gátat, családilag nagyon sok felé mehetünk. Ajánlunk pár helyet!

A koronavírus terjedése miatt mindenkinek kerülnie kell a tömeget, de ez nem azt jelenti, hogy szűk családi körben nem szabad kirándulni. Még Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt mondta, hogy egy szép, tavaszi séta a testnek és a léleknek is jót tesz. Szerencsére Magyarországon bőven vannak olyan helyek, ahol sokkal kevesebb emberrel találkozni, mint az utcán, de lehetőleg ne tömegközlekedéssel utazzanak el a kiindulási pontjukra!

A kéktúrázóknak a Cserhátot javasoljuk. Ecsegről induljanak, és útközben nézzék meg Hollókőt. Ha jól bírják, 37 kilométert is megtehetnek. Elmehetnek Bélapátfalvára, ahonnan elsétálhatnak a Bánkúti síházhoz.

A Vértesben Oroszlány és Mór között van egy szép túraútvonal. A piros jelzést kell követniük, de mindenképpen tegyenek kitérőt a vértesszentkereszti apátság és a Gerencsérvár romjaihoz. Ez utóbbi a tatárjárás után épült, és inkább főúri lakótorony volt, mintsem vár, de még falu is tartozott hozzá, amiből viszont annyi sem maradt, mint a várból. A nevét a fazekasokról kapta, azokat ugyanis ezen a vidéken gerencséreknek hívták.

A Heves-Borsodi-dombság is szép hely. A napot Nagyvisnyón kezdhetik, felkereshetik az Arlói-tavat és a Gyepes-völgyet, de arrafelé van a Szarvas-kő is.

A Visegrádi-hegységben Leányfaluról a Vörös-kő csúcsa hívogatja önöket. A Visegrádra vezető úton a Moli-pihenő és a Borjú-fő is szép kilátást ígér. A Moli-pihenő egy kőpad, amelynek megfakult táblája elárulja, hogy a Moli egy Molnár Lajos nevű turista beceneve volt, és ezt a helyet 1975-ben az ő emlékére alakította ki a Vörös Meteor Természetbarát Egyesület.

A Bükkben a Dédestapolcsány – Mályinka – Látó-kövek – Szentlélek – Örvény-kő – Magos-kő – Hámori-tó – Lillafüred útvonalat ajánljuk a figyelmükbe. A Börzsönybe készülőknek egy klasszikus programot kínálunk: Királyrét – Csóványos – Nagy-hideghegy – Nagy-Mána bérc – Királyrét. A Mátrában Szurdokpüspökitől a Horka-tető, a Muzsla, a Nyikom-nyereg, a Vörös-kő bérc, a Szalajkás tető és a Hidegkúti turistaház érintésével gyalogolhatnak el Mátrakeresztesre.

A kerékpárosoknak azt javasoljuk, hogy menjenek el az Őrségbe. Őriszentpéteren érdemes nyeregbe pattanniuk. Onnan két szép körtúra is indítható: az egyik Szalafő, Farkasfa és Apátistvánfalva felé vezet, ahonnan Kondorfa érintésével juthatnak vissza a kiindulási pontjukra. Készüljenek arra, hogy az időjárás hűvösebbre fordul.

Teljesítménytúrák a koronavírus-járvány miatt sajnos nem lesznek a hétvégén, de várhatóan a következő hónapokban sem. A legnagyobbat és leghíresebbet, a Gerecse 50-et is elhalasztották 2021-re. Az aktuális helyzetről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tájékozódhatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Outdoor programajánló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást