Nyitókép: http://gemenczrt.hu

Megjött a gemenci fekete gólya!

Infostart
2020. március 3. 12:55
A webkamera rögzítette a nagy visszatérést. Elvileg tehát tényleg tavasz van - és marad is.

Hála a működő webkameráknak, senki nem maradhatott le róla, hogy megérkezett a Gemenci erdőbe az első fekete gólya - március 3-án reggel 6.31-kor. Pontosan a bekamerázott fészekre szállt - közölte a Gemenc Zrt. az Infostarttal.

Az eddigi tudományos megfigyelések adatai szerint a fokozottan védett fekete gólyák elsőként megérkező egyedei gyakran több, még el nem foglalt fészket is megtekintenek, hiszen keresik a legmegfelelőbb helyet a költésre és az utódok felnevelésére. A remények szerint a most megérkező gólya, megfelelőnek találja a fészket, így részesei lehetünk egy újabb költési időszaknak.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. A múlt évben több mint egymillió alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkamera felvételeit. A webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek.

Itthon – jelenlegi ismereteink szerint – mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben.