Nyitókép: Pixabay

Meglepetéssel kezdi a hetet az időjárás

Infostart
2020. február 17. 04:50
Megdőlhet a napi melegrekord hétfőn – közölte a meteorológiai szolgálat.

A Dennis névre keresztelt viharciklon kelet felé haladva egyre nagyobb területen válik meghatározóvá Európában. Délnyugat felől igen enyhe, de még többnyire száraz léghullámok áramlanak a Kárpát-medencébe a következő 36 órában, így a szűrt napsütés mellett rekordközeli melegre számíthatunk.

Leginkább a Dunántúl délnyugati részén van esély arra, hogy megdőljön az eddigi 18,6 Celsius-fokos csúcs.

Éjszaka elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a főváros térségében helyenként köd, illetve rétegfelhőzet is képződhet, amely hétfő délelőtt mindenütt feloszlik. A déli, délnyugati szél sokfelé élénk, reggelig elsősorban a Dunántúl északi, később a déli felén erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 10 és 18 fok között valószínű északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Kedden reggelig erősen felhős lesz az ég, majd a délnyugati vidékek kivételével a legtöbb helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Főként északon elszórtan lehet kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű.