Nyitókép: Pixabay

Ennek a napnak nagyon sokan fognak örülni – videó

Infostart
2020. február 13. 04:40
A csütörtöki napon átmenetileg szárazabb levegő alakítja az ország időjárását, sok lesz a napsütés és a szél is mérséklődik.

A nyugati szelet az ország északi és keleti tájain élénk, néhol még erős lökések kísérhetik a korai órákban.

Reggeltől aztán a napsütésé a főszerep, kevés felhő lesz csak az égen, csapadék nem várható. Kezdetben a szél gyenge, vagy mérsékelt marad az ország legnagyobb területén, inkább csak a nap második felében, akkor is elsősorban a Dunántúlon élénkülhet meg, helyenként akár meg is erősödhet a délies szélmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 Celsius-fok között valószínű.

Melegfronti hatás várható – figyelmeztet az orvosmeteorológia. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. Gyorsabbá válhat a szívműködés és a légzés. Nő a vérzésre való hajlam. Gyakoribb lehet a lázas állapotok, a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése, és ingadozhat a vérnyomás.

A folytatásban: hétvégén csendesebb, nyugodtabb időjárás várható, addig viszont még kissé változékony marad, „beadtuk tehát a nyugtatót a légkörnek” – hangzik el az Országos Meteorológiai Szolgálat videójában. A szél fokozatosan mérséklődik, azonban érkezik még egy ciklon pénteken, ami többfelé okoz majd esőt, északkeleten akár havas eső és hó is előfordulhat.