INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

zöldkártya

mabisz

brexit

autó

Fontos figyelmeztetés a magyar autósoknak a brexit miatt

Fontos figyelmeztetés a magyar autósoknak a brexit miatt

Infostart

Kell a zöldkártya, ha útnak indulunk – az átmeneti időszak lejártával biztosan, de addig is jobb nem kihívni a sorsot.

A brexit a nemzetközi gépjármű-kárrendezés terén is érezteti hatásait. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) azt tanácsolja, hogy - különösen az átmeneti időszakot követően - minden, Nagy-Britanniába induló gépjármű csak érvényes zöldkártyával keljen útra. A magyar autósoknak egyébként ma a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük.

Mint a Mabisz közölte, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból a nemzetközi gépjármű-kárrendezési rendszerek működését is érinteni fogja. A brexit átmeneti időszakát követően, 2020. január elsejétől

a gépjármű-biztosítási irányelv károsultvédelmi rendszere várhatóan nem lesz alkalmazható Nagy-Britannia vonatkozásában,

így például egy Nagy-Britanniában balesetet szenvedő magyar állampolgár elveszíti azt az irányelvből következő jogát, hogy kárát Magyarországon, anyanyelvén érvényesítse a brit biztosító magyarországi kárrendezési megbízottjánál.

Jelenleg még nem világos, hogy mely országok vonatkozásában lesznek hatályban olyan megállapodások, melyek az irányelvhez hasonló védelmet biztosítanak a brexit után bekövetkezett balesetek áldozatainak, ezen a szakma még folyamatosan dolgozik.

Mivel az átmeneti időszakban az uniós jog továbbra is él a Nagy-Britanniával fennálló kapcsolatokban, a munkacsoport ezért azt valószínűsíti, hogy az irányelv előírásaival összhangban az év végéig a Nagy-Britanniából az unióba, valamint az unióból Nagy-Britanniába belépő járművek tekintetében

a hatóságok nem fogják külön ellenőrizni a biztosítási fedezet fennállását.

Ettől függetlenül a zöldkártyarendszer hazai szervezete, a Mabisz által működtetett hazai iroda továbbra is azt javasolja, hogy minden, Nagy-Britanniába induló jármű érvényes zöldkártyával induljon útnak.

A rendszer lényege, hogy az abban résztvevő országok ezzel igazolják a gépjármú felelősségbiztosítási garanciájának fennállását.

Nyitókép: police.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018