Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Látni már, hogy változik az időjárás, de ma még veszélyes a helyzet

Infostart
2020. január 17. 04:40
Sűrű, zúzmarás köd, hószállingózás, szemcsés hó és ónos szitálás - ma még bármi lehet, de jön már a változás.

Pénteken többnyire borult, párás, többfelé ködös idő várható, csak helyenként - főként a hegycsúcsokon és északkeleten - süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap.

Hószállingózás, ónos szitálás, szitálás előfordulhat.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak az Észak-Dunántúlon élénkül meg néhol a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de ahol kisüt a nap ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Az egész országot beborító köd miatt figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A várható sűrű, zúzmarás köd, a hószállingózás, a szemcsés hó és ónos szitálás különössen veszélyessé teheti a közlekedést, ha az autósok nem elég elővigyázatosak. Ilyen út- és látási viszonyok, valamint időjárási körülmények között a rendőrség szerint az a legfontosabb, hogy:

  • a megengedett sebességhatárt soha ne lépje túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet,
  • tartson nagyobb követési távolságot,
  • kerülje az előzést,
  • használjon ködfényszórót,
  • gyalogosként, kerékpárosként használjon fényvisszaverő mellényt.

Szombaton valamelyest javulhat a helyzet, várhatóan már csak az ország keleti részén lesz érvényben a figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elmúlt héten jellemző állapotoknak hamarosan vége. Egy hidegfront készül északnyugati áramlásával kisöpörni a Kárpát-medence felett megült levegőt, és egy kis havazással megörvendeztetni a nyugaton élőket.