Nyitókép: Pixabay

Szerelem-domb, Baromjárás, Mínusz 30 - túraajánlatok a hétvégére

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2020. január 10. 16:57
Egy domb, amit a szerelemről neveztek el, egy szakadék, ahol tündérek laktak, egy szikla, ahol szívesen álldogálnak a vadak és egy ösvény, amit a betyárok használtak - túraútvonal-ajánlatok a hétvégére.

A kéktúrázóknak ezúttal a Tapolca és Badacsonytördemic közötti szakasz teljesítése ajánlható. Nézzék meg a Malom-tavat, csodálják meg a Szent György-hegyet, keressék fel a bazaltorgonákat, utána pedig a Tarányi présházat, a Lengyel kápolnát és persze a szigilgeti várat. Majdnem húsz kilométeres kirándulás, 500 m szint, néha pedig az országút szélén kell gyalogolni, de megéri.

A Vértesben szombaton Csókakő és Gánt, vasárnap pedig Gánt és Szárliget között érdemes kéktúrázni. Más jellegű, de ugyanolyan érdekes az Alföldi Kéktúra harmadik szakasza, ami a volt Petróczi-iskolától indul, de nem muszáj követniük, hiszen csinálhatnak egy körtúrát a Kopjafa - Öttömös - Szerelem-domb - Geodéziai torony - Baromjárás - Back-kápolna - Bácsboristai legelő útvonalon, és akkor nem kell visszabuszozniuk az autójukhoz.

A Bakonyban a híres betyár, Sobri Jóska ösvényeit járhatják be. Menjenek el a Gyilkos-tóhoz, nézzék meg az Ősember és a Denevér barlangot, de arrafelé van a Podmaniczky rablóvár és Cseh Tamás egykori indiántábora is. Vadban gazdag vidék, ne lepődjenek meg, ha néha szarvast ugrasztanak meg vagy sikló kúszik át a bakancsukon.

A Pilisben Pilisszántóról a Pilis kapuja - Boldogasszony kápolna - Basina - Csévi-barlang - Eszperantó-forrás - Klastrompuszta - Tündér-szakadék - Kémény szikla - Vörös út - Legény-barlang útvonalon jutnak vissza a kiindulópontjukra.

A Börzsönyben Diósjenőről felcaplathatnak a Csóványos, a Nagy-Mána és az Öreg-hegy csúcsára. A Visegrádi-hegységben a Vadálló-kövek hívogatnak kalandra. Ez a Dömös feletti tarajos kősor a német Wildstand szóból eredezteti a nevét, vagyis olyan helyet jelöl, ahol szívesen állnak a vadak.

Az időjárásra nem lesz panasz..

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg egyebek mögött a Börzsöny kapuját, az Évkezdő tekergőt, a Télies Mecseket, a Zongor 45-öt, a Téli Teljesítménytúrát, a Mínusz 30-at, valamint a Kauker Márton Emléktúrát, a Borostyánkő Kupát, az etyeki terepfutást és a Kevély Körözés Karácsony Környékén elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ajánló kirándulóknak - január 2. hétvégéje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást