Nyitókép: Bruzák Noémi

Idén kevésbé támogatja a turizmust a naptár

Infostart
2020. január 9. 14:38
Idén több szabadnap kell a hosszú hétvégés mikrovakációhoz, az ünnepnapok miatt ugyanis eleve kevesebb lesz. Mutatjuk a legfontosabb dátumokat.

2020-ban 254 munkanap,104 hétvégi nap, 112 munkaszüneti nap - ezen belül pedig 8, munkanapra eső ünnepnap, 2 pihenőnap és 2 szombati munkanap - lesz. Az elmúlt években egyre elterjedtebbé vált az ünnepek miatt háromnaposra bővülő hétvégéhez igazított szabadságolás, illetve mikrovakációk szervezése miatt nemcsak a munkavállalóknak fontosak az alábbi dátumok.

Idén március 15. vasárnapra esik, ezért érdemben nem befolyásolja a munkarendet.

Az április 8-án, szerdán kezdődő tavaszi szünet már nagyobb hatással lesz a gyermekfelügyelet miatt aggódó szülőkre, nagyszülőkre.

Részben azért, mert április 10. azaz nagypéntek már munkaszüneti nap, ahogyan április 13. vagyis húsvét hétfő is.

Vélhetően sokan választják majd azt a megoldást, hogy a 15-én befejeződő szünet miatt szabadságolják magukat arra a hétre.

Május 1. munkaszüneti napként péntekre esik, ezért akkor is lesz háromnapos hétvége.

A következő pedig a június elsejére eső pünkösdhétfő miatt várható.

Mivel augusztus 20., az államalapítás ünnepe csütörtökre esik, ezért a péntek később ledolgozandó pihenőnap lesz, amit augusztus 29-én, szombaton kell majd bepótolni. Ez vélhetően nem könnyíti majd meg az iskolakezdésre való felkészülést az utolsó pillanatra hagyó szülők életét.

A következő hosszú hétvégéig október 23-ig kell várni, mivel azonban a nemzeti ünnep péntekre esik, akkor háromnapos pihenésre van kilátás.

Az idén november 1., mindenszentek ünnepe vasárnapra esik, ezért zsúfoltabbak lesznek a temetők, mivel kevesebb idő lesz majd az elhunytakról való megemlékezésre.

A 2020-as naptár kevéssé kedvez az év végi pihenésnek, igaz, cserébe csak egyetlen hétvégét, a december 12. szombatit kell beáldozni a december 24-i, csütörtöki pihenőnapért. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 2018 novemberében így indokolta meg ezt: "0,2-0,3 százalékos növekedési ára is lehet egy ilyen napnak, ezért azt tartjuk helyesnek, ami korábban gyakorlattá vált, hogy egyes napokat korábban le lehet dolgozni, ezáltal vonható össze szabadság. Megértést kérünk".

December 31. szilveszter ugyancsak csütörtökre esik, ezért akkor is négynapos hétvégén lehet kipihenni az éves fáradalmakat.

Az ünnepnapok, a pihenőnapok és a plusz munkanapok rendjét A munka törvénykönyve alapján a pénzügyminiszter határozza meg. Varga Mihály rendelete 2019. szilveszter este jelent meg a Magyar Közlönyben.