"A legtöbben hagyományos ételeket készítenek karácsonykor, töltött káposztát, kacsát, halat. Minden egyes húsfélére igaz, hogy a soványabb húsrészeket is választhatjuk a feldolgozásnál, rengeteget spórolva így a zsír- és kalóriabevitelen" - nyilatkozta Tóth Bernadett diabetológus.
"A szárnyasoknak, így a csirkének is a melle vagy a combja, a négylábúaknál, mint a sertés, szintén a combja és a karaj része a zsírszegényebb.
A húsokhoz hasonlóan a tejfölnél is a zsírszegényebb a javasolt" - magyarázta a diabetológus, aki a kenyérfélék esetében is a rostdúsabb, magvas kenyereket ajánlja.
A köreteknél is a változatosságot javasolja Tóth Bernadett:
a köret fele legyen zöldség, másik fele pedig rizs vagy krumpli.
Ajánlottak a sült zöldségek, a párolt lila káposzta, utóbbi kifejezetten jól illik a legtöbb karácsonyi ételhez.
"A folyadékbevitel is nagyon fontos: egy kancsó víz, vagy ízesítetlen tea igazán hasznos, és fontos,.hogy legyen szem előtt, mert így eszünkbe jut, hogy igyunk a nagy hajtásban" - hangsúlyozta a diabetológus.