eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Egy stég a kiáradt Tiszában a tiszacsegei üdülőtelepen 2016. február 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabálytalanságokra figyelmeztet a rendőrség a Tiszánál

A stégtulajdonosok érdekében adott ki közleményt a hatóság, nagy ellenőrzésekre számíthatnak.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hívja fel az úszómű-tulajdonosok figyelmét arra, hogy be kell tartani a szabályokat.

A téli időjárás beköszöntével már pár napos -5 fok körüli hőmérsékletnél megkezdődik a Tisza jegesedése. Jágzajlás várható, jeges árhullám alakulhat ki, ezért fokozott figyelmet igényel az úszóművek biztonságos tárolása, esetleges károk és veszélyhelyzetek kialakulásának elkerülése - hívja fel a figyelmet weboldalán a rendőrség.

A vízi közlekedés rendjéről szóló jogszabály szerint a nyilvántartásra nem kötelezett úszóművek téli tárolását a vízből kiemelt állapotban kell megoldani úgy, hogy az egy esetleges árhullám esetén is a parton maradjon.

Az előírás betartása érdekében a jegesedés beállta előtt ezeket az úszóműveket a vízből kiemelve biztonságosan a partra kell helyezni.

A kikötő, komp- és révátkelőhely, továbbá más hajózási létesítmények általános üzemeltetési szabályairól, valamint az üzemeltetési szabályzatok alkalmazásáról szóló jogszabály szerint nyílt folyószakaszon veszteglő úszóműállás üzemben tartója - jegesedés megkezdésekor, továbbá a várható jégzajlás bekövetkezte előtt - köteles az úszómű biztonságos, védett kikötőbe szállításáról gondoskodni.

Az úszóművek és a vízen tárolt vízijárművek téli tárolásánál különös gondot kell fordítani a fagy- és jégkár elhárítására. A jégkárok ellen tágulási lékek kivágásával és szükség esetén folyamatos hó- és jégmentesítéssel kell védelmet biztosítani.

Árhullám vagy jégzajlás következtében elsodródott úszómű a víziközlekedésre és a vízi létesítményekre, műtárgyakra egyaránt veszélyt jelent.

Aki a téli tárolással kapcsolatos kötelezettségeinek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el, amennyiben tényleges veszélyhelyzet alakul ki, akár bűncselekményt is megvalósíthat.

A Tisza-tó téli vízszintjének a beállításával, a vízállás változásával a fenti jelenségek fokozottabb mértékben előfordulhatnak, így az esetlegesen bekövetkező károk elkerülése, az úszómű tulajdonosok részéről nagyobb odafigyelést igényel.

Mindazok az úszólétesítmények üzemeltetői, akik bármilyen oknál fogva nyílt vízen kívánnak maradni, kötelesek az úszólétesítményt biztonságosan kikötni, és annak stabilitását folyamatosan ellenőrizni.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság napi szolgálatellátása során fokozottan ellenőrizni fogja a teleléssel kapcsolatos szabályok betartását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×