eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Zöld Ellenállás

Nem mindennapi állat kóborolt Budán

Hetekig keresték, mire meglett - szándékos rongálás miatt tudott megszökni Cékla.

Az ormányos medve gazdájától, Márton András vadállatmentőtől szökött meg, miután valaki a kerítésen át benyúlva megrongálta a kifutója oldalát - mondta a Blikknek Cékla gazdája a néhány hete egy szombati napon történt esetről.

És hogy mit keres Budán egy ormányos medve? Márton András elmondta: a két éve januárban életbe lépett, az invazív fajokról szóló EU-s törvény megtiltotta ugyan ezen állatok kereskedelmét, de a már meglévő példányok tartását természetesen nem. "Még ezelőtt, megunt házi kedvencként került hozzánk az előző gazdájától Cékla".

A szökésről értesítették a nemzeti parkot. Az állat hetekig kóborolt, Dömösről a pilisi hegyekig jutott. Október elején, amikor megszökött, és még bőven talált magának enni lepotyogott gyümölcsöt, így akkoriban hiába keresték harmincan is, nem volt esélyük a megtalálására. "De most, hogy a lombkorona és a termés eltűnt, rákapott az erdei turistautakon a kukázásra, no meg – szelíd állatként – a turistákhoz sündörgött, kaját koldult. Ők pedig örömmel kínálták szendviccsel, volt, aki kekszet, kolbászt adott neki" - mesélte az állat gazdája. Mivel a kóbor kutyák többször megkergették az állatot, így jócskán eltávolodott Dömöstől, egészen a Pilisig - végül a Holdvilág-ároknál találták meg és fogták be a lefogyott állatot.

Cékla karanténba került, és mire visszajut gazdájához, ott már egy kamerákkal felszerelt, felújított kifutó várja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×