eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: MTI/Oláh Tibor

Segítségre számíthatnak a külföldi hallgatók

Hatvanhárom országból érkeznek tanulók hozzánk. Az országos hallgatói érdekképviselet tavaly létrehozott hálózata fiatalok ezreit támogatja, hogy az itt töltött szemeszterek után Magyarország jó hírét terjesszék a világban.

Jelentősen megugrott a magyar felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatók száma az elmúlt években: a 250 ezres összlétszámból már több mint 32 ezren valamely idegen országból jöttek ide tanulni. A magyar felsőoktatás népszerűsítésében nagy szerepet játszik a 2013-ban bevezetett Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjprogram, amely ma már 7500 fiatalnak jelent tanulási lehetőséget és anyagi támogatást - írja a Magyar Nemzet.

Kaizinger Tamás Töhötöm, a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózat programvezetője elmondta: már az első tanévben 1400 külföldi hallgatónak segítettek, idén pedig 2772 stipendiumos hallgató kért támogatást. Hozzátette, hogy a tervek szerint

tanévenként összesen 3500 diák mindennapjait fogják segíteni,

fejenként két-két szemeszteren át.

A HÖOK a Semmelweis Egyetemmel, a Corvinus-szal, a Műegyetemmel, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, az ELTE-vel, vidéken pedig a Széchenyi István Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel működik együtt, ezen kívül Debrecenben, Pécsen, Nyíregyházán, Egerben és Miskolcon látnak el mentori feladatokat.

Kaizinger elmagyarázta:

a segítők feladata igen komplex, és már akkor elkezdődik, amikor a külföldi diák még meg sem érkezett.

A mentorok feladatai közé tartozik például a szállásfoglalás, de szükség esetén elintézik a bankszámlanyitással vagy az adózással kapcsolatos tennivalókat is. Ezen kívül a külföldi hallgatókkal ellátogatnak híres nemzeti parkokba, gyógyfürdőkbe és történelmi nevezetességekhez is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×