Egyre többen szabadulnának a szerencsejáték-függőségétől

Infostart
2019. szeptember 11. 18:10
A Szerencsejáték Felügyeletnél és az adott játékszervezőnél is lehetőség van arra, hogy az érintettek önkorlátozó nyilatkozatot tegyenek, sokan élnek ezzel, méghozzá a leghosszabb időtávra, 5 évre, és minden játékra vonatkozólag.

Már negyedik éve van arra lehetőségük a szerencsejáték-függőknek arra, hogy a Szerencsejáték Felügyeletnél önkorlátozó nyilatkozatot tegyenek, egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel, idén az első fél évben százötvenen voltak. - írja a Magyar Hírlap. 2016-ban még alig fele ennyien voltak, azóta csak emelkedik a szám.

A lehetőség értelme az, hogy az érintettek önmagukat tiltatják el szenvedélyük tárgyától egy, három, esetleg öt évre. Az "elvonó" vonatkozhat a kaszinós kártyára, online játéktermekre, illetve a táv-szerencsejátékokra, illetve az összes kategóriára együtt.

Az adatsorokból kirajzolódik az is, hogy

az érintett személyek többsége a leghosszabb, ötéves kitiltást választja,

a középső terminust kevesebben. Továbbá: az érintettek jelentős része egy adott játékszervezőnél nyújtja be a nyilatkozatot, nem pedig a felügyeletnél - az összes kategóriára, nem egy-egyre.

Az önkorlátozás növekedését mindeddig nem kutatták, de a lapnak nyilatkozó szakértő, Demetrovics Zsolt addiktológus szerint

az érintettek belátják, hogy külső segítség nélkül nem megy a leszokás.

Az ELTE fenntart egy Szerencsejátékos Segélytelefont is, amely a 06 1 411-6778 telefonszámon hívható.