Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Máris mutatjuk a csöpp kis budapesti krokodilokat - Galéria

Infostart
2019. augusztus 16. 19:46
Már láthatja a nagyközönség a kritikusan veszélyeztetett kubai, más néven rombuszkrokodilokat. Öt van belőlük.

Nemrégiben érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, máris láthatóak a kubai, más néven rombuszkrokodilok - tudta meg az Infostart az intézménytől. Az öt állat még nagyon fiatal, így hosszuk alig haladja meg a fél métert, de idővel két méternél is nagyobbra fognak nőni.

Az állatok a nagyközönség szeme láttára fognak megnőni. Kétévesek, így testhosszuk sem sokkal haladja meg a fél métert. Ám az elkövetkező években folyamatosan gyarapodva idővel kétméteresnél is nagyobbra nőhetnek majd.

Egyelőre inkább aranyos, semmint félelmetes a megjelenésük, bár egy ekkora krokodil is támadhat, ha fenyegetve érzi magát.

A nagyközönség az állatkerti Nagy-tó partján álló Krokodilház belső terében láthatja őket.

A kubai, vagy másik nevén rombuszkrokodil (Crocodylus rhombifer) a legkisebb elterjedési területű, és az egyik leginkább fenyegetett krokodilfaj, amely ennek megfelelően sokkal ritkább, mint például a pápaszemes kajmán, a nílusi krokodil, vagy éppen a mississippi aligátor, amelyek viszonylag gyakori lakói az állatkerteknek is. Vadon élő kubai krokodilok ma már csak a kubai Zapata-félsziget mocsárvilágában, illetve az ugyancsak Kubához tartozó Ifjúság-szigeten fordulnak elő. Eredetileg a vadászat miatt ritkultak meg, ma pedig a viszonylag szűk elterjedés rontja az állomány túlélési esélyeit, így nem véletlen, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján a kubai krokodil kritikusan veszélyeztetett fajként szerepel.

Méretéhez képest eléggé agresszívnek számít.

A természetben a fiatal állatok általában halakon és puhatestűeken élnek, a nagyobbak pedig a halak mellett előszeretettel fogyasztanak teknősöket is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve foglalkoznak krokodilok tartásával.

Egy évszázad alatt összesen nyolc különböző faj bemutatására volt példa, így a múltban pápaszemes kajmánokat, Sakáre-kajmánokat, fekete kajmánokat, mississippi aligátorokat, kínai aligátorokat, nílusi krokodilokat és bordás krokodilokat is láthatott már az Állatkert közönsége.