Nyitókép: Pixabay

Víz alatti hadimúzeumot nyitottak a búvároknak

Infostart / MTI
2019. július 24. 19:30
Jordánia népszerű úti cél a búvárok körében, nekik szeretnének kedvezni a nem mindennapi látványossággal.

Elsüllyesztett katonai járművek - köztük tankok, egy csapatszállító és egy helikopter - sorakoznak Jordánia első víz alatti hadimúzeumában, amely szerdán nyílt meg a Vörös-tenger északi részén fekvő kikötőváros, Akaba partjainál.

A közel-keleti ország reményei szerint a 28 méteres mélységben elhelyezett 19 kiselejtezett katonai jármű népszerű turistacélponttá válik.

Az akabai speciális gazdasági övezet (ASEZ) felügyeletét végző hatóság szerint a merülőhelyként is működő víz alatti hadimúzeumban egyebek között tankok, egy katonai mentőautó, egy légvédelmi eszköz, fegyverek és egy harci helikopter kapott helyet.

A korallzátonyok ölelésében kialakított látványosság célja, hogy a múzeumlátogatás egy "új típusát" nyújtsa a búvároknak és az üveges aljú hajón érkező turistáknak a "sport, a természet és a kiállítási tárgyak" ötvözése révén.

A Vörös-tenger északi része népszerű merülőhely a búvárok körében, akiket vonzanak a - globális felmelegedés ellenére viszonylag jó egészségi állapotban lévő - korallzátonyok.

A térségért felelős hatóság szerint az elsüllyesztett járművekről eltávolították a veszélyes anyagokat a tengeri ökoszisztéma védelme érdekében.

Mint hozzátették, az új múzeum révén mesterséges zátonyok tudnak kialakulni, továbbá lehetővé teszi a régió természetes zátonyainak regenerálódását azáltal, hogy "alternatív merülőhelyre vonzza a látogatókat".