eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mi okozhatta a magyar hegymászó tragédiáját a Magas-Tátrában

Tapasztalt alpinista halt meg hétfőn a Vörös-tavi-csúcs közelében, amely nem számít sem nehéznek, sem veszélyesnek a felkészült hegymászók körében.

A 40 éves férfi mintegy 250 métert zuhanhatott, a sérülései alapján vélhetően azonnal meghalt. Társa értesítette a mentőket, a helikopter nem is tudott a terepen leszállni, kötélen ereszkedett le két mentő, ők találtak rá a holttestre.

A Blikk úgy tudja, hogy a magyar hegymászók egy tátrai főgerinctúrán vettek részt, az áldozat pedig épp a gerinc megmászása közben zuhant le.

Feltehetően nem volt a társához rögzítve.

Bácskai Gusztáv, aki négy éve ismerte személyesen az áldozatot és két hete a felkészülését is segítette, a lapnak elmondta, hogy a szerencsétlenül járt férfi szerinte mentálisan és erőnlétileg is nagyon felkészült volt, bármilyen probléma merült fel, mindig a jó megoldást tudta választani. Ő beszélt arról is, hogy a feljutás a Vörös-tavi-csúcsra nem számít nehéznek és veszélyesnek tapasztalt mászók számára.

Az utóbbi napokban ugyanakkor nem voltak ideálisak az időjárási körülmények,

havazott és esett az eső, tehát vizes, csúszós volt a terep.

Emellett a Tátrában előfordulnak mozgó kövek, Bácskai Gusztáv szerint ezek okozhatták a balesetet. Ez olyan, mintha valaki menne az autópályán, de a szomszéd teherautóról ráborulna egy traktor, azaz nem lehet rá felkészülni – magyarázta a hegymászó.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×