Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Alaposan megváltozhat a Balatonra utazók élete

Infostart
2019. július 15. 08:23
Rövidesen jelentősen javulhat Győrből a Balaton nyugati medencéjének megközelítése. Győrből Celldömölkön keresztül, Ukk, Tapolca érintésével létesülhet közvetlen elérés Keszthely, Balatonszentgyörgy felé.

A Győr–Balaton közötti közvetlen vasúti összeköttetés egyik felkarolója a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke, Bödecs Barnabás a Kisalföldnek elmondta, hogy információik szerint az alacsony padlós légkondicionált vonatok kétóránként közlekedhetnek vagy idén decembertől, vagy 2020 decemberétől.

A Győrhöz közelebb eső keleti medence, Balatonfüred, Balatonalmádi, illetve a déli part népszerű üdülőhelyeinek átszállás nélküli vasúti összekötéséről azonban nincs hír. Ahhoz, hogy Győrből Balatonfüredre vagy Balatonalmádiba el lehessen közvetlenül jutni, vagy a Veszprémből délre induló vonal újranyitására, vagy Hajmáskér–Balatonfűzfő között új vasútvonal kiépítésére volna szükség – ez utóbbira vannak tervek. Az cikk ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az új vonal megépítése nem olcsó mulatság.

Jelenleg Győrből még nehézkes,hosszadalmas elérni a magyar tengert.

  • A nyári menetrendben Győr és a Balaton között jelenleg Pápán és Tapolcán át Keszthelyre közlekedik naponta vonat, ez Győrből 8.07-kor indul, Keszthelyre 11.09-kor érkezik, ami három óra. A vonat közvetlen kapcsolatot biztosít a Balaton nyugati partjának települései, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Keszthely és Győr között.
  • Győrből Balatonfüredre Celldömölkön és Tapolcán át, két átszállással, hétvégenként személyvonatokkal lehet eljutni. Ekkor az utazási idő 3 óra 39 perc.
  • Győrből Balatonfüredre kelenföldi, tehát budapesti átszállással is lehet eljutni, ennek menetideje majdnem négy óra.
  • Győr és Siófok között ugyancsak a kelenföldi átszállás jön szóba, az utazás ideje két és fél órától majdnem három óráig terjed.