eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikimedia

Váratlan helyen dőlt meg a melegrekord

Történelmi rekord dőlt meg az egyesült államokbeli Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ben: a hőmérséklet meghaladta a 32 Celsius-fokot - közölték a meteorológiai szolgálatok.

Az anchorage-i nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet (mintegy 32,2 Celsius-fok) - közölte a Twitter mikroblogportálon a National Weather Service (NWS) meteorológiai intézet helyi részlege.

Az előző rekord, amelyet 1969. június 14-én mértek, 85 Fahrenheit-fok, azaz 29,4 Celsius-fok volt.

A július 4-i átlaghőmérséklet Achorage-ben 18,3 Celsius-fok.

"Több történelmi rekord dőlt meg a különböző dél-alaszkai megfigyelő központokban"

- közölte pénteken az NWS.

A rendkívül magas hőmérsékleteket "egy felettünk húzódó, vastag, nagy nyomású légréteg okozza" - magyarázta Bill Ludwig meteorológus, az NWS munkatársa az Anchorage Daily News című lapnak.

Alaszka már a tavasszal is rekordokat döntött az enyhe hőmérsékleti értékekkel, különösen az éghajlatváltozásra érzékeny sarkköri övezetben.

A tudósok szerint Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag. "1901-től 2016-ig az egyesült államokbeli átlaghőmérsékletek 1 Celsius-fokkal emelkedtek, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt" - közölte áprilisban Rick Thoman, az ACCAP alaszkai klímaközpont szakértője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×