eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Belerondíthatnak sokak nyaralásába - így buktathatja le a rejtett kamerákat

A leleplezett balatoni rejtett kamerákból rendőrségi ügy lett, ennek nyomán sokakban megfogalmazódik a kérdés: ki milyen kamerára számíthat nyaralás közben? Cikkünkből minden kiderül az elektronikus kukkolásról: vannak jó és rossz híreink...

Kezdjük a rossz hírekkel:

Az internetről, hazai webáruházakból is hozzá lehet jutni profi szerkezetekhez, amiket nagyon nem könnyű észrevenni.

Kínából is olcsón be lehet ilyeneket szerezni, 8-15 ezer forintért már vannak olyanok, amik hangot nem, de képet, tűéleset rögzítenek - olvasható a likebalaton.hu cikkében.

Ezeket a kis kamerákat például csillárokba könnyedén el lehet rejteni, de vannak eleve álcázott berendezések is, amik úgy néznek ki, mint egy tusfürdős doboz, könyv, vagy valamilyen dekorációs tárgy.

Léteznek 10-15 centis profi képet adó eszközök is és nem is csillagászati áron.

Fontos azonban tudni, hogy jogalap nélkül senki nem kezelhet személyes adatokat és nem üzemeltethet kamerákat, nemhogy rejtett kamerát, még olyan biztonsági kamerát sem, ami nincs álcázva, vagy elrejtve - írja a lap.

És a jó hír? Már a kütyüirtó kütyüt is feltalálták!

A Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég szerint könnyen leleplezhetjük a rejtett kamerákat és mikrofonokat egy, az interneten is beszerezhető eszközzel, amelyben beépített rádiófrekvencia szkenner, illetve fénykibocsátó diódák és vörös üveg van - olvasható az idézett cikkben.

Ez a kütyü kimutat minden olyan forrást, ami elektromágneses hullámokat bocsát ki (ilyen a legtöbb vezeték nélküli poloska és kamera), majd ezek alapján megkereshetők a rejtett kamerák.

Egyéb más felületekhez képest a kamera lencséje erősebben veri vissza a fényt, így azt a kamerának látszó tárgy felé irányítva, majd a vörös üvegen keresztül nézve egy fényes vörös pont lesz látható.

De akár a telefont is használhatjuk olyan kamerák kiszúrására, amelyek infravörös megvilágítást használnak, ugyanis a mobil kamerái felismerik az infravörös sugárzást.

Fontos azonban, hogy néhány eszközben – ilyen például az iPhone – túl erős az infravörös filter, így ezekkel nem működik a trükk.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×