eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tiszavirágok (Palingenia longicauda) nászrepülése a Tiszán, Nagykörű közelében 2017. június 18-án. A legnagyobb termetű kérészfajunk a tiszavirág, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A kérész napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján - főként a Kőrösön - lelhető fel.
Nyitókép: Bugány János

A tiszavirágot is elpusztíthatja a szúnyogirtó szer

A Délmagyar.hu annak járt utána, hogy mi történik, amikor egybeesik az irtás a kérészek rajzásával?

Egyre több kellemetlenséget okoznak a szúnyogok Csongrád megye szerte (is), emiatt folyamatosan a gyérítésről szólnak a hírek, miközben beindul egy sokkal örömtelibb esemény is a természetben: a tiszavirágzás. A Délmagyar.hu emiatt annak járt utána, hogy mi történik, amikor egybeesik az irtás a kérészek rajzásával? Emlékeztetnek, az elmúlt évben a Dunakanyarban nyáron elhalasztották a légi gyérítést, amikor tartott a dunavirágozás.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a megyei portál érdeklődésére megerősítette, hogy a kérészekre valóban veszélyes lehet az irtószer, és ez figyelembe is veszik azokon a területeken, ahol gyérítenek. Azokat a part menti részeket,

ahol éppen zajlik a kérészek rajzása, elkerülik a repülők,

hogy ne érje a méreg a tiszavirágot.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a földi vagy légi kémiai szúnyoggyérítés előtt a méhészeket minden esetben előzetesen tájékoztatják, hiszen egyes szerek ezekre az állatokra veszélyesek lehetnek. Továbbá arról, hogy a hatóságok fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát tiszavirágzás idején.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×