eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kérészek (Polingenia longicauda) repülnek fel a vízről a Tiszán Nagykörű közelében 2015. június 18-án. A folyó középső szakaszán elkezdődött a világon egyedül a Tiszán és mellékfolyóin előforduló kérészfaj, a tiszavirág nászrepülése.
Nyitókép: MTI/Bugány János

Rendőrök előtt táncolnak a kérészek a Tiszán

Fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát tiszavirágzás idején. A Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán ezen a héten várható ez a páratlan természeti jelenség. A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett kérészfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és halászati őrökkel közösen folyamatosan és visszatérően ellenőrzi a területet - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kérészek már csak a Tiszán és egy-két mellékfolyóján, főként a Körösön lelhetők fel. A természet védelméről szóló törvény kimondja: tilos a védett állatfajok elpusztítása, engedély szükséges a gyűjtésükhöz, a befogásukhoz, a birtokban tartásukhoz is.

A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Felelnie kell annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei folyószakaszon ezen a héten várható a tiszavirágzás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×