eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor: nem riogatni kéne, hanem őszintének lenni

A közkedvelt toxikológus szerint ma már sokkal több netfüggő van, mint drogos, a mai fiatalok életük éveivel fizetnek ezért a szenvedélyért, de ezért nem szidni kell őket.

Rendkívüli ofőórát tartott kedden 1500 diáknak Nyíregyházán Zacher Gábor toxikológus, aki a drog mellett egy másik függőség hatásait hangsúlyozta: a neten lógásét.

"Aki nincs fenn legalább napi egy órán át a közösségi médián, az halott" - sokkolta előadása elején hallgatóságát, aki szerint

"nyakig benne járunk a viselkedési függőségekben".

Mint rámutatott, a 16 év feletti magyar fiatalok szabadidejük majdnem felét számítógépezéssel töltik, chatelnek, a tévét nézik és alig olvasnak.

"Nagy a baj, mert

ha van idejük naponta 150-szer felmenni a mobilchatre, lenne idő másra is, például barátokra, randizásra és alvásra.

A mai kamaszok 70 éves korukra összesen 5 év 4 hónapot töltenek el a virtuális térben, és jól érzik magukat a kreált, hamis világban. Mobillal kelnek és fekszenek, egy napnál többet nem bírnának ki okostelefon nélkül" - sorolta Zacher Gábor, aki szerint sokkal több a netfüggő, mint a drogos.

Az egyik nagy veszélynek azt tartja, hogy a lájkok elégedettségérzést okoznak, az egész olyan mint egy "szeretetinjekció", s hozzáfűzte azt is, tudomása szerint a Facebook-függőségre még nincs terápia. A virtuális jelenlét ráadásul növeli a generációs szakadékot is.

Ennek ellenére amondó, hogy

nem elrettenteni kell a fiatalokat, hanem őszintén beszélni velük.

Nem cigisdobozokra tett félelemkeltésre és nem 7 perc alatt letudott szülői feddések kellenek, hiszen ennek hatásáról bebizonyosodott, hogy valójában nincs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×