Ilyen az, amikor lézerrel zavarják egy repülő pilótáját - videó

Infostart
2019. március 28. 06:36
Lézerfénnyel próbálták megzavarni a Eurowings Stuttgart – Budapest járatának pilótáit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítése során március 26-án este.

Az airportal.hu egyik olvasója éppen ezen a járaton utazott, és telefonjával rögzítette az esetet. Ezen látható, hogy valaki 19 óra 30 perc körül a távolból lézerfénnyel próbálta megvilágítani a repülőgépet.

A videó végén az is észrevehető, hogy a személyzet lekapcsolta a repülőgép leszállófényeit, vélhetően azért, hogy a támadó ne tudjon célozni.

Egy, a portálnak nyilatkozó pilóta megerősítette, hogy ez lézeres zavarás, és hozzátette: az elkövető nem találta el pontosan a repülőgépet a fénycsóvával – legalábbis amikor a videó készült -, mert az sokkal drasztikusabb és zavaróbb fényhatást keltett volna a videón láthatónál.

A pilóták jelentették az esetet a légiforgalmi irányítást végző HungaroControlnak, és úgy vélték, nagyjából Inárcs térségéből érkezhetett a fény.

A pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

A lézeres támadások legtöbbször a repülés legkritikusabb szakaszaiban, fel- és leszállásokkor érik a repülőgépeket. A lézerfény több másodpercre elvakíthatja a pilótát, de rosszabb esetben maradandó egészségkárosodás, akár a látás részleges elvesztése is bekövetkezhet.