INFORÁDIÓ 
2019. június 24. hétfő
Iván

sajtkészítés

mozart

zene

Budapest, 2017. október 28. Sajtok az I. Nemzetek Sajtfesztiválján a Hilton Budapest szállodában 2017. október 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megdöbbentő dolog derült ki az ementáli sajtról

Infostart / MTI

Lehet, hogy nem csak a falnak, de a sajtnak is van füle?

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hip hop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje. A Berni Művészeti Egyetem Kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.

A sajtoknak 24 órán át három különböző dallamot - egy hip hop számot, Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot játszották.

"A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük" - mondták a berni kutatók a gasztronómiai zsűri vaktesztelésének eredményét.

"A hip hopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája"

- tették hozzá.

Benjamin Luzuy, a svájci televízió neves séfje, a zsűri tagja a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy "a különbségek igen nyilvánvalóak voltak a sajtok állagát, ízét, megjelenését illetően, valóban nagy volt a különbség".

A kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba.

"Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban"

- magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.

A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki - tette hozzá Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa, a kutatásba bevont sajtok készítője.
Elmondta, hogy a további kutatásban a hip hopra fognak összpontosítani.

"Az az elképzelésünk, hogy 5-10 sajtot teszünk ki különféle hip hop dallamnak, majd összehasonlítjuk őket" - közölte.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018