Nyitókép: Pixabay

Megjött a hidegfront és a viharos szél

Infostart
2019. március 10. 10:47
Három megye kivételével az egész országra riasztást adtak ki, Öt megyében és a fővárosban is másodfokú a figyelmeztetés.

Vasárnap napközben nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik (50-70 km/h) a délnyugati szél. Késő estétől pedig egy újabb hidegfront hatására egyre nagyobb térségben viharos (70-90 km/h) szélrohamok kísérik a nyugati, északnyugati szelet.

Néhol 95 km/h körüli széllökések is valószínűek, erre leginkább Fejér, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében van esély.

A magasabban fekvő helyeken ennél akár jóval erősebb lökésekre is számíthatunk. A legkevésbé szeles területnek a délnyugati országrész ígérkezik.

A legerősebb szél késő estétől hétfő hajnalig valószínű,

ezt követően fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Hétfőn napközben inkább már csak néhol lehet 60-65 km/h körüli széllökés. A front előtt vagy a fronton egy-egy zivatar is létrejöhet. Erősebb záport akár délnyugaton is kísérhet viharos szél.

Vasárnap a déli óráktól északnyugat felől egyre többfelé elered az eső, záporeső. A Dunántúl délnyugati felén ugyanakkor csak kis valószínűséggel alakul ki csapadék. Késő délutántól, estétől észak felől gyorsan csökken a felhőzet, illetve kiderül az ég.

A délnyugati szelet nagy területen erős, északon néhol viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 19 fok között alakul, délen lesz a melegebb. Késő estére 7 és 13 fok közé hűl le a levegő.